lördag 4 april 2009

"Tjuvstart" gav resultat direkt!

Planen var att påskhelgen skulle bli vår officiella start på sommarsäsongen. Då ska vi utgå från Trosa för att jaga havsöring, lär bli en del gädda oxå.


Dock så blev det en liten tjuvstart idag. Vi ägnade dagen till att fixa med trailer etc. inför nästa helg och fiskesuget blev bara större och större. Det gjorde inte det hela bättre att det var strålande sol och ca 18 grader i solen, en riktig vårdag! Ett snabb beslut togs; vi tar en utflykt och testar att kasta lite.

En timme senare satt vi i bilen på väg till Stendörren, eller Stendöden som många fiskare kallar området då det anses vara dåligt fiske där. Men vi var bara glada att få vara ute i det fina vädret efter en lång vinter.

Varken jag eller Jonas har någon större erfarenhet av havsöringsfiske. Jonas har testat ett par gånger utan resultat och detta var min första gång. Men som med allt annat fiske är man som en svamp och suger in information från alla möjliga håll. Vi kände ändå att vi hade skaplig koll.

Vi hade ingen båt med oss så det blev att knata runt på lederna och leta det "perfekta stället". Till slut hittade vi nåt som såg misstänkt bra ut; stenigt, grunt med brant utanför och pålandsvind som blåste in lite varmt ytvatten.

Vi börjar nöta och efter någon timme händer det!

Jonas - "JAPP!"
Jag - "Har du en?"
Jonas - "Japp, känns som en gädda, kan vara en gädda..."
3 sekunder senare;
Jonas - "Det är blankt!!"

Efter en liten ettrig fight så låg den där på stranden, Jonas första havsöring. Glädjen var total! Och extra roligt att vårt eviga analyserande och studerande hade gett resultat!

Det som tyvärr var mycket bittert mitt i all den stora glädjen var att fisken var strax under minimimåttet på 45cm och att den var så pass skadad att det hade varit, rätt ut sagt, fel av oss att återsätta den. Tråkigt, men sådant som tyvärr händer ibland.

Nu är man biten för livet, imorgon blir det att åka tillbaka och denna gång ha med båten. Nu ska det tas havsöring! =)

1 kommentar:

  1. Yo Rickard. Kul att ni kommit igång med fisket. Här i GBG finns det aldrig is, men jag har inte fiskat mer för det. Ska bli ändring på det iår. Blir mer sugen för varje gång jag kikar in här. Min sambo fiskade Piraya i Amazonas i Februari, hon fick inget men några andra fick. Tuffa små rackare tydligen och väldigt aptitliga hörde jag. Kanske nåt för Team Trogdor? :-)
    Lycka till med fisketävlingarna i år.
    K-Man

    SvaraRadera