måndag 15 juni 2009

Hälleflundra (Halibut), Homer Alaska

Tjena Fiskevänner.

I dag har jag fina fiskebilder att bjuda på då både jag och Lovisa har varit ute och jagat hälleflundra, och vilken dag skulle bli...:):):)

Dagen började med en tidig morgon runt 04:00 då vi smaskade i oss två äggmackor och gjorde oss redo att dra ner till vår alldeles egen 37-fotare. Havet låg helt vindstilla och jag kunde känna att något låg i luften, skulle man äntligen få drilla lite pjäser eller skulle det bli ännu en "walk of shame"!!!

Vi hoppade i båten och kaptenen sa att vi skulle ha en 2h färd för att komma ut till ett riktigt bra ställe. På vägen ut såg vi valar och en hel del uttrar som låg på rygg och sov, men vaknade till när vi dundrade förbi i ca 20knop.

Väl framme vid första stället så riggade kaptenen och hans hjälpreda Peter våra spön med bete, strömming. Sen var det bara att skicka ner prylarna på djupet och vänta på aktivitet. Dave (kaptenen) sa att vi måste ha tålamod, för när väl hälleflundran börjar nagga på betet ska vi höja spöt väldigt mjukt och försiktigt, inte rycka som man är van vid.

5 min har gått och inget har hänt, tankarna börjar gå åt king salmon-hållet och om inte händer snart kommer jag bli galen....

15min har gått och jag börjar sakta jigga med spöt som har en 1kilos-tyngd fäst strax ovanför strömmingen och plötsligt rycker det till ordentligt i spöt. Jag rycker till i spöt och fisken är borta, FAAANNNN, att man aldrig kan lyssna. Dave lugnar mig och säger att jag måste tänka på ett helt annat sätt för att sätta dessa monster, jag gör ett nytt försök...inget!! 30 min har gått och vi byter ställe, var fan är fisken!!!

150 feet, ca 50 meter, och ner åker ankaret. Nytt försök och samma visa igen, strömming på och ner till botten för sedan veva upp tyngden så den inte ligger på botten, utan precis ovanför.

1 min har gått när det rycker till i spöt något så in i helv..., jösses skriker jag till Lovisa och pang igen, och nu bär det av!!!! Satan så tungt det är Lovisa, KOLLA SPÖT!!!! Linan rusar iväg och nu börjar bena skaka, vad i hela vassen är det som drar så mycket. Jag bänder och sliter med fisken och efter alldeles underbar fight kommer det upp en 20-kilos hälleflundra, en liten hälleflundra mätt i dessa vatten, men vilka ryck och vilken fight.

Lagom när jag landat min pläs rycker det i Lovisas spö och hon höjer spöt sakta sakta, har du den?? Lovisa står helt still och hennes koncentration är på topp då hon sakta börja veva, spöt bänder ner i båtkanten och fighten börjar, Lovisa skriker, ååååå shiiittt. Kampen varar i 5 min och även hon landar en fin, ca 25 kilo.

Från första minut och 2h timmar framåt står vi och håvar fisk högt och lågt, det är helt sjukt så många vi får, 20-25st när vi är klara för dagen. Tyvärr ingen jätte, men vilken dag!!

Dave berättade att dom dagen innan hade fått på en haj som vägde nästan 500 kilo, fighten hade varat i 1,5 h och alla hade turats om att veva in aset. Det finns några riktiga pjäser där nere och Dave som är en native berättar att säsongen har varit ok och han får på en 50-kilos-fisk var tredje gång han är ute. Med lite tur kommer det även upp 100-kilos fiskar då och då.

I morgon lämnar jag och Lovisa Homer för att åka till Seward på andra sidan kusten, redo för nya äventyr. Men en sak som är säker är att Lovisa är klar för fisket nu, och jag antar att jag får punga ut med ytterligare 600 dollar i Seward:):)

På återseende.

3 kommentarer:

 1. Jäklar vad häftigt! Jag är inte alls avundsjuk... ;)

  (Jag har justerat formatet på båda inläggen)

  SvaraRadera
 2. w00t!!! :D

  Jag har vaknat till sämmre meddelanden kan ja lööööwa!
  Fan va roligt, tyckte fan riktigt synd om dig med laxen där så det här var skönt att höra!

  SvaraRadera
 3. Hej Boy's

  Grymt häftig, nu köper vi en större båt och åker ut i havet:)

  SvaraRadera