fredag 7 augusti 2009

Årets gösfrenzy! 200 gös på 1 vecka!

Gös (Sander lucioperca).

Vilket gösfiske vi har haft den senaste veckan här hemma i Mälaren! Sammantaget har det dragits upp ca 200 gös onsdag till onsdag. Toppnoteringen på 1 dag blev 41 st gösar!

Vi vet inte riktigt vad detta beror på men sannolikt en kombination av att gösen är på hugget samt att vi helt enkelt har skaffat oss mer erfarenhet gällande plats, tid och teknik.

Värt att nämna är att det mestadels var smågös, endast ca 15-20st var godkända matfiskar (>45cm) och det var bara en som vägde över 1,5kg. Men trots det var det fantastiskt roligt fiske tack vare kvantiteten.

Gösen har ju som bekant ett nyckfullt beteende som skiljer sig från sjö till sjö samt tid på året, det är ju det som gör den så rolig att fiska efter. Denna vecka var inget undantag. Jonas och Claes lyckades lokalisera dem tidigt under förra veckan vilket de sedan delade med sig av.

Tips
Jag vet hur svårt det kan vara att få konkreta tips på gös, mest för att dess beteende som sagt skiljer sig så mycket. Men utan att avslöja för mycket ;) kommer här lite tips för Mälaren i högtrycket som är just nu baserat på vårt fiske senaste veckan;

Bäst fiske var mitt på dagen/eftermiddagen (även i strålande sol och platt vatten), på kvällarna dog det ut ganska rejält. Bara det känns ju helt "fel".

Fisket var som bäst på friliggande grynnor i anslutning till stora djup. Vi lade båten på plattån och fiskade uppför branterna. Ofta följde fisken med från djupet för att hugga halvvägs upp på sluttningen på ca 5-8meters djup.

Fiskemetoden var uteslutande jigg. Det som fungerade bäst var shad-jiggar i storleken 7-10 cm där färgerna inte verkade spela så jättestor roll. De som levererade mest var dock de med mestadels vitt, rött och gult. Huvud som användes var 10, 15 och 20 gram där lättare huvud (10 gram) verkade vara något effektivare, antagligen för att det gav jiggen en något långsammare gång.

För långsamt har varit nyckelordet. Claes var nog den som bäst lyckades hitta rätt tempo i fisket där han lät jiggen vila på botten i flera sekunder innan han bara vevade till lite grann så att jiggen lyfte 10-20cm från botten, nästan släpade den på botten, för att sedan låta den vila igen. Det verkade som att ju långsammare desto bättre. Ofta var de på jiggen 2-3 gånger innan de sög in den ordentligt.

Så, ut och försök lura dem. Fantastiskt roligt fiske och det gör det inte sämre att de är på hugget i strålande sol så att vi fiskare kan ha det lite skönt oxå.

1 kommentar: