måndag 19 oktober 2009

S:t Anna's Pike Open, rapport


Här kommer en mer utförlig rapport från tävlingen S:t Anna's Pike Open den 10/10. Den är lite sen då vi väntade på fullständig resultatlista, det verkar nu som att någon sådan inte är på gång så vi kör ändå.

S:t Anna's Pike Open är en catch & release-tävling där enbart gädda räknas (spinnfiske). Tävlingen har anordnats i ett par år nu och växer för varje gång. Utgångspunkten är Stegeborg (Söderköping) vid inloppet (eller utloppet) till Göta Kanal i början på den mycket vackra S:t Anna's skärgård.

Fredag, planering och ett "wildcard" i båten
På fredag eftermiddag åkte Jonas och jag från Strängnäs för att i lugn och ro lägga i båten och förbereda oss för lördagens tävling. Boende fixades av tävlingsledningen på ett närliggande "camp" som drivs av KFUM (grymt bra och smidigt). Tanken från början var att Jonas, Löwa och jag skulle åka på tävlingen men tyvärr åkte Löwa på en förkylning i sista stund och valde att avstå.

På väg ner till Stegeborg ringde det plötsligt i telefonen. Det var Micke Söderberg från Waxholmsguiderna. Han hade från början tänkt delta med eget team men hade ställt in det i sista stund. Han hade nu fått nys om att vi var 1 man kort i teamet och undrade om vi behövde förstärkning. Vi var inte sena på att bjuda in honom! Micke är en mycket rutinerad och duktig gäddfiskare med mycket erfarenhet av skärgårdsgädda (han segrade även i vårens upplaga av samma tävling).

Fredagskvällen spenderades med att försöka planera vart fisket skulle bedrivas. Senaste tiden hade det varit kallt och temperaturen i vattnet hade sjunkit drastiskt. Väderrapporterna inför lördagen meddelade även att det skulle vara sämsta tänkbara förhållanden för gäddfiske; strålande sol och i princip vindstilla. Det avgörande första valet var att bestämma om vi skulle köra "inåt" (lite grumligare vatten och vassvikar, mer likt hemma i Mälaren helt enkelt) eller "utåt" (klart vatten i skärgårdsmiljö).

Vi kände på oss att fisket skulle komma att bli mycket trögt och efter mycket om och men beslutade vi oss för att köra "inåt" för att dra nytta av det kortade siktdjupet om nu vädret skulle bli som utlovat.

Lördag, tävlingsdag

06:30 Kaptensmöte
Vi packade ihop oss själva och åkte till kaptensmötet där vi mötte upp med Micke som kört ner från Stockholm på natten. Solen var på väg upp och vädret verkade tyvärr bli som utlovat. Vattnet låg helt platt och det var blå himmel. Temperaturen i luften var strax över 0 grader och man fick passa sig så man inte halkade på frosten som låg i båten. Vattentemperaturen var ca 9 grader.

07:00 Start
Starten går och vi marshar till en av de vikar vi stirrat ut kvällen innan. Solen har nu nästan kommit upp över träden och det ångar om det stilla, kalla, vattnet. En mycket vacker upplevelse.

09:00 Ingen kontakt
Vi har under två timmar effektivt sökt av viken för att hitta rätt bottenstruktur och växtlighet. Vi jagar även vattentemperatur som kan skilja sig upp mot 1,5 grader beroende på väderstreck. Hittills har vi varken känt eller sett en enda fisk.

11:00 Fortfarande ingen kontakt
Vi har nu börjat testa lite av de andra spotsen vi kollat ut kvällen innan. Vi har även börjat testa lite andra typer av ställen som skiljer sig mot de vi kört på morgonen (djup etc.). Forfarande ingen kontakt. Inte ens en snipa eller efterföljare.

13:00 Vart f-n är fisken!?
Nu börjar idéerna tryta. Vi har testat allt vi kan komma på, i båten ligger en halv fiskebutik gällande typer av beten. Vad ska vi hitta på?

14:00 FISK!
Äntligen kontakt! Efter lunch började vattnet röra lite på sig, inte mycket vind men i alla fall lite. Vi flyttade oss till ett nytt, rätt grunt, område där solen legat på hela dagen. Och äntligen small det på för Jonas! Ingen jätte på något vis (strax över 60 cm och kanske 2-2,5kg) men lättnaden var total över att ha en registrerad fisk.

Vi tog driften om och om igen och totalt fick vi upp 4st fiskar (1 tappad och 1 efterföljare) tills dess att det var dags för målgång kl. 16:00.

Resultat
Vinnare "längst gädda": 111cm (9,6kg) - Team No Name (Jocke Söderholm)
Totalvinnare: 253cm (3st gäddor) - Team Slätombaken

Stort grattis!

Någon total resultatlista har inte släppts och vi har inte heller koll på vår exakta längd. Efter en snabb överslagsräkning så borde vi dock ha fått ihop strax över 170cm. Efter att ha pratat med många och sett rapporter så borde det i alla fall ha räckt till topp 10 (av 39 team). Det var många som gick bom eller som bara fick upp någon enstaka.

Vi tackar tävlingsledningen för en väl genomförd tävling. Vi kommer tillbaka i vår!

Läs eftersnacket på fiskesnack.com

(ber om ursäkt för frånvarandet av fina bilder, strul med kameran)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar