söndag 1 november 2009

Havsöringsfisket gick på grund

Vattnet ligger helt platt men Hallberg håller gott mod ändå.

Så var det äntligen dags igen för att försöka få lite havsöring! Ingen i teamet är speciellt bevandrad i detta fiske vilket gör det extra intressant och roligt! Det är alltid kul att utöka kunskapsbanken med nya saker.

Denna gång var vi extra taggade då vi hade fått flera matnyttiga tips av Micke Söderberg på Waxholmsguiderna, som även om han numer mest fiskar gädda är en gammal skärgårdsräv med många års erfarenhet av havsöring.

Lördag morgon 05:00 lämnar Jonas och jag Strängnäs med destination Ljusterö färjeläge för att fiska kring Åtvidaberg och Furusund. När vi kommer till Stockholm tar vi en snabb avstickare från essingeleden för att plocka upp Micke Hallberg. Micke är lite av en "smyg-fiske-nörd" som, även om han inte fiskar lika frekvent som oss, har fler havsöringar i sin bok, främst från Stockholms ström.

Väl framme vid färjeläget lägger vi i båten på natur-rampen där, Jonas vrider om nyckeln och inget händer! Ingen ström i startbatteriet, samma sak som hände i Trosa...suck. Jaja, bara smyga ut med bilen på bryggan så att startkablarna skulle räcka och sparka igång skiten.

Vi hade kollat väderleken noga innan vi åkte. Även om vindriktningen inte skulle vara optimal för området (enligt de vi pratat med) så skulle det i alla fall blåsa 2-5 m/sek. Vid ca 07:30 lämnar vi för att att marscha ner mot Åtvidaberg, då var vattnet helt platt! Något som aldrig är optimalt vid fiske och kanske allra minst vid öringfiske. Inte så mycket att göra åt, nu var vi ju ändå på plats så vi kan ju lika gärna försöka.

Vi harvar av alla områden vi hört om, och efter det varenda ställe som ser bra ut utan tillstymmelse till fisk. Efter 3-4 timmar var det fortfarande inte så mycket som en krusning på vattnet. Vid några tillfällen verkade det som att vinden höll på att tillta (börja) men varje gång så dog det igen efter en liten stund. Vi lyckades inte heller hitta några större stim med betesfisk. Vi höll dock gott mod med förhoppningen att den kanske skulle komma vind på eftermiddagen.

Strax efter lunch tändes det ett litet hopp. Vinden var fortfarande frånvarande men vi hittade ett litet stråk som såg trevligt ut. Efter några kast så ropade Jonas till! Vi trodde alla att han hade fisk på men det visade sig att han "bara" hade sett en fisk uppe och vänt vid draget. Han kunde inte med 100% säkerhet säga om det var en öring eller inte men vi intalade oss det i alla fall, kändes så mycket roligare då. Vi kastade och kastade utan att få någon mer kontakt.

Runt 15:00 så började motivationen tryta efter att ha testat allt förutom att fiska bakom färjorna (vilket tydligen ska funka rätt bra när det är trögt) men vi hade ingen ork att testa denna gång. Vi drar iväg för att testa ett sista ställe och har precis kommit upp i plan och ligger i 20-25 knop när det smäller till i skutan. Lagom när man hann reagera så var det över, hade lyckats träffa spetsen på en grynna och därmed bidragit med lite gjut-aluminium på Östersjöns botten från vår skedda. Vi lyckades klara propellern dock utan en enda skråma.

Efter några halvhjärtade kast på nästa ställe så beslutade vi oss för att ge upp för denna gång. Nästa utmaning var att få upp båten ur sjön. Låt oss säga att brant sluttning med mjukt grus och framhjulsdrift inte är optimalt. Efter mycket trixande och lite hjälp från 3 andra vänliga fiskare lyckades vi äntligen få upp båten. En perfekt avslutning i linje med dagens anda.

Skulle vara skönt att kunna skylla på något, som att tipsen från Micke var kassa ;), men sanningen är den att förutsättningarna med frånvaro av vind är sämsta möjliga (enda som hade kunnat göra det sämre var om det hade varit strålande sol). Vi hade inte ens försökt fiska gädda under dessa förutsättningar, att då försöka få havsöring som vi också har mindre erfarenhet av är nästan helt döfött.

Vi får försöka igen när vinden har legat på mer och håller i sig under fiskedagen.

1 kommentar:

  1. Finns det nått piss som är under min värdighet så är det havsöringsfiske.
    Enda anledningen att hålla på med det är att få grilla korv

    SvaraRadera