lördag 6 februari 2010

Födelsedag, 30 cm is och båten ligger i sjön!Uppdatering 2010-02-08
Kom tydligen med i tidningen också, underbart http://ekuriren.se/nyheter/strangnas/1.625184


Som ni såg i Löwas post tidigare i natt, och bilden ovan, så blev jag utsatt för ett "litet" bus då jag fyller 30 idag. Många har hört av sig och undrat varför Trogdor ligger sjösatt i en vak mitt i gästhamnen i Strängnäs. Så, här kommer en lite redogörelse för vad som hände (bortsett från att några av kompisarna är smått rubbade, men på ett härligt sätt ;).

Fredag, lördag natt
Jonas ringer på fredag eftermiddag och föreslår att vi ska åka och kolla på en Buster L på Båtsam i Kvicksund (p.g.a. situationen med hans och Claes båt). Efter det så erbjöds det middag med lite bärs, whiskey och fiskefilm/snack. Inte fel.

Kvällen rullar på och vi sitter och jämför båtar på nätet. Efter en stund så säger Jonas " - Undrar hur er båt står sig i pris..." och söker på Blocket efter Örnvik 525. Första resultatet som kommer upp är en båt som ligger ute för 89 500kr, min första reaktion var " - Jäklar vad billigt! Men det måste väl vara utan motor?". Min nästa reaktion var att den var jäkligt lik vår båt...börjar läsa annonsen och efter någon minut så ser jag dekalerna på sidan där det står Trogdor. " - Det är ju för h-vete vår båt!!! J-vla idioter!" Jag kastar mig på telefonen (har en misstänkt skyldig person) och i samma stund kommer hela ligan in genom dörren och sjunger "ja må han leva" och ser sådär överjävligt kluriga ut.

Jag förstår ju att det är något som hänt/kommer hända då majoriteten är arbetsklädda och är mycket duktiga på att inte säga något men ändå hinta om att något kanske inte står rätt till. Jag uppmanas studera annonsen lite noggrannare, främst den andra bilden. Jag är lite smålurig efter ett par whiskeys men efter en stund så reflekterar jag över att det inte är några spännband, och kollar man noga så ser man ingen trailer...." - Hmmm....neee....jo....nej.....jo.....ååååååååååå....den ligger ju för f-n i sjön!!".

Medan jag sitter och skakar på huvudet och undrar vad detta ska innebära så börjar hetsen från alla; "Vart kan den vara?", "Det är väl inte öppet nånstans nu?", "Hjulstabron, där bryter de ju". Jag ringer Löwa, övertygad om att han har ett finger med i spelet. Efter en del hets så framgår det att så inte verkar vara fallet. Hela ligan lämnar, plockar upp Löwa, och vi ska börja leta efter båten. Tacksamt nog så ledde de mig rätt på en gång. Vi kommer runt udden på Strandvägen och ser gästhamnen, en bra bit ut i hamnbassängen ser jag en massa marschaller likt värsta ö-rådet och i mitten.....båten!! Jag bryter ut i asgarv, antagligen en kombination av lättnad och att det var så fantastiskt absurt.

Vi knatar ut till båten och mycket riktigt. De har kapat upp en vak på ca 6x4m och sjösatt båten. Runt vaken så ligger det fint upplagt en massa isblock som på ett fint sätt både ramar in själva konstverket, men även omöjliggör att komma åt med trailer. Marschallerna står uppställda runt det hela på pedestaler tillverkade av is. Jag var grymt imponerad över arbetet som lagts ner.

Det garvas en hel del och det tas en massa bilder på spektaklet (jag har tyvärr inga "nattbilder" i skrivande stund, men det kommer nog inom kort). Strax därefter lämnades jag och Trogdor åt vårt öde, men inte förren Jonas Jansson tagit med mig en sväng på krogen för att få mig ordentligt marinerad (antagligen för att han visste hur det skulle göra denna dag om möjligt ännu jobbigare).

Lördag morgon
Det fullkomligen haglar in SMS från intressenter på annonsen och jag är bakis som få. Dock vet jag att ju längre jag väntar desto jobbigare kommer det bli att få lös båten som nu frusit fast i isen, dock var det turligt att det bara var ca -3 grader.

Jag släpar mig ut ur lägenheten för att börja dagen med;

  1. Hämta bilen (hoppas på att den står kvar där jag lämnade den).
  2. Lokalisera trailern som kan vara precis var som helst.
  3. Åka till järnaffären och köpa ett spett för att hacka is med.

Tursamt nog så gick alla tre utan några som helst problem. Och jag åker ner till båten. Under natten har mer vatten pressats upp på isen och det är nu ca 15cm. Efter ca 1,5h så har jag plaskat omkring och lyckats få undan isblocken så pass att det skulle gå att komma fram med trailern. Dyngsur av vatten och svett så känns det ändå helt ok.

Nu till nästa problem. Vägen ut till vaken är inte direkt anpassad för min V70 med framhjulsdrift, även om gänget varit så "snälla" att de plogat hela vägen ut (och t.om. kastat på lite grus) så skulle jag aldrig komma upp för den slänt som går ner till sjön. Jaha, bara att försöka få tag i en bättre bil.

Problemet är ju bara att ingen svarar när jag ringer (såklart). Jag tänker till lite och kommer på att det står en Dodge-pickup nere på kompisarnas firma dit jag har nyckel till grinden. Jag drar dit och hoppas på att den står med nycklarna i....självklart var inte fallet så. Det ska stå en till pickup där nere, en GMC. Jag lyckas få reda på att Poo antagligen har den och åker med. Jag ringer till Poo, han har inte varit direkt delaktig i buset så jag har förhoppning, men han svarar inte. Jag har en svag aning om att de brukar ha nycklarna till fordonen inne på kontoret men dit har jag inte nyckel.

Jag lyckas få tag i en kompis kompis, Jeppe och det visar sig att han har nycklar dit. Jag åker och lånar nycklarna och tar mig in på kontoret men inga bilnycklar där heller. " - Faaaan!". Ringer Jeppe igen och får reda på att han har en Nissan Navaro står hemma på gården, men han är ute och åker skoter. Hursomhelst så fick jag nycklarna tidigare så jag får ok på att åka och låna den (vilken hjälte). Jag hämtar trailern och sen är historien kort. Efter att ha våldat mig in så att det gick att backa ner så var det vara vinscha upp och i med 4wd-low och köra upp.

Slutligen
Efter ca 5h så ligger båten tillbaka på sin vinterförvaring. Måste säga att även om detta var jobbigt som tusan i bakfyllan så var det ändå värt det på nåt sätt. Ett helt underbart bus som det lagts ner mycket kraft och energi på för att få till. Genomförandet var genialt, inget gick sönder och ingen gjorde illa sig. Bara så bissart och otroligt roligt!

Tack alla som var med och genomförde det, jag misstänker att ni hade ganska kul när ni höll på (och det lär säkert dyka upp bilder och filmer på själva "operationen" vad det lider).

Tusen tack till Jeppe för att jag fick låna bilen.

Till er som svarat på annonsen så får jag be om ursäkt och jag hoppas att ni kan se det komiska i den situation som skapades åt mig. Annonsen togs ner från Blocket idag.

Tack (tänk på att ni snart är ett par som fyller 40.....)

1 kommentar: