lördag 24 april 2010

Rek inför Gädd-SM i Trosa avklarat...

...och inte är man klokare nu än man var igår.

Vid tio-tiden lämnade vi Trosa hamn för att försöka hitta fisken. Det var jag, Jonas och Micke som "till vardags" fiskar för StockholmsGuiderna.


Vädret senaste dagarna hade varit mycket konstigt. Igår kväll var det endast någon plusgrad och toksnöade så att det t.o.m. låg kvar snö på marken - idag var det nästan 10 plusgrader och strålande sol. Snacka om väderomslag!

Den gamla klyschan är att väderomslag är bra för fisket och det stämmer säkert i många avseenden. Men samtidigt kan för stora sådana göra att det tar ett tag för gäddan att acklimatisera sig; vid höstens "köldknäppar" kan det ta flera dagar innan gäddan är på hugget igen.

Primära målet med dagens resa var att försöka hitta lite sköna områden att fiska på nästa lördag under SM. Att titta på sjökort är en bra metod men man vet aldrig riktigt hur det ser ut på botten innan man varit där. Men självklart ville vi även ha fisk!

Vi körde på ett par timmar utan att det gav någonting. Det var nästan vindstilla och strålande sol; riktigt skönt för oss fiskare men sämsta tänkbara för gäddfiske. Vi tog 20 min paus för lite lunch och för att diskutera fram en ny strategi.

Vi åkte till nya områden, och vilka områden sen! Mer "gäddigt" kunde det knappast bli för fiske efter vårgädda. Vi nötte och nötte och tog fram vartenda trick i boken utan resultat.

Vid ett tillfälle så trodde vi att vi kanske hittat något när Jonas hojtate till att han hade något. Efter en stunds drillande så visade det sig dock vara en Braxen - till Trosa troget tagen på en Zam-Z Tail.

Vartefter dagen gick och solen gassade så började det plaska mer och mer inne i vassarna. De gäddor som verkade kommit över väderchocken var mer intresserade av annat än att äta. En och annan vältrade sig strax utanför vassen så man kom åt dem. Men det var stört omöjligt att locka till hugg. Det närmsta vi kom var Jonas som hade två "efterföljare".

Vi gav upp efter ca 7h för att åka hemåt. Det blev ingen gädda tyvärr men hade lite känsla av det redan innan vi åkte ut, även om man tycker att vi snart borde få ha lite flyt när vi är i Trosa.

Det var dock en bra dag ändå. Vi hittade och fick se grymma platser att fiska på där det var tydligt att det finns fisk, det var bara fel dag. Känns som att vi har lite bättre förutsättningar inför SM jämfört med tidigare år.

Stort tack till Micke som visade lite tips & trix samt stod för båt denna gång (skönt att slippa traila för en gångs skull).

När vi kom hem till Strängnäs igen så var det en underbar vårkväll. Grymt revansch-sugen så kunde jag inte hålla mig. Jag tog båtnycklarna och åkte ner till hamnen för att åka ut och testa några "säkra" ställen i skymningen. Men det var samma sak hemma i Mälaren - inte ett hugg (vilket även Poo och Mackan rapporterat under dagen som körde hemmavids när vi var i Trosa).

Det var bara åka hem och ladda inför morgondagen. Fick i alla fall glädjas åt att även Trogdor numer är i sjön och att vi har en ny motor, Honda 90, som går klockrent. Förhoppningsvis är allt motorstrul över nu.

Imorgon blir det nog att reka lite nya områden hemma i Mälaren.

1 kommentar:

  1. Spännande läsning! Vi kommer ses ute på vattnet på lördag :) Är hemmaplan för oss så hoppas du inte hittade våra superställen!

    SvaraRadera