tisdag 11 maj 2010

Mer spöhållare åt folket, tips för Örnvik-ägare.

Detta är inte direkt fiskerelaterat men tänkte ändå dela med mig av detta för er andra som håller på och bygger på era båtar för att optimera dem för fiske, kanske kan få lite inspiration.

Vad gör man när fisket går trögt? Man skaffar utrymme för att få plats med mer utrustning såklart!

Skämt åsido. Vi har nu haft denna båten, Örnvik (Quicksilver) 525 Flamingo (numer "Commander"), i drygt tre år och för varje år växer nya lösningar fram för att den ska bli mer och mer funktionell så man kan koncentrera sig på det viktiga - fiska.

Den senaste modifikationen består av spöhållare för transport. Vi har redan innan ett tiotal spöhållare för trolling etc. men inga av dess placeringar känns klockrena när man är ute och "kast-fiskar". Extra spön känns alltid mer eller mindre i vägen, speciellt om man är fler än två som fiskar samtidigt (och allt som oftast är det minst 2 spön per person).

Vi har sedan tidigare kommit fram till att det bästa stället borde vara att ha spöna i aktern framför motorn. Problemet med just detta skrov är att det inte finns någon riktig "rygg" eller reling i aktern att sätta spöhållare på som på många andra modeller. Istället är det som en löstagbar skiva i plast som sitter där, mycket smidigt på många sätt (t.ex. när man städar durken).

En lösning hade kunnat vara att montera spöhållare direkt på den befintliga skivan, det hade säkert blivit bra det med. Men enligt mina motton "om det inte går att ta till överdrift är det inte värt att göra" och "om man inte är bra, kan man man i alla fall SE bra ut" - gjorde vi en lite omständligare lösning;


Målet var att matcha de spöhållare som sitter på båten från fabrik; en spöhållare på varje sida nedfällda i en teak-platta (ses i bakgrunden här till höger). Detta löstes genom att göra en ny "platta" i plywood som målades vit. På denna monterades en teakbit i vilken likadana spöhållare sänktes ned. På insidan monterades ett relings-rör för att fortfarande kunna hänga upp beteshinkar etc. i aktern.

Utseendemässigt blev det bra tycker jag och nu återstår bara att köra några fisketurer för att se om den nya placeringen blev bättre.

2 kommentarer: