måndag 24 maj 2010

Sportfiskarn Cup avklarad

Korta versionen
Gäddtävling, Mariefred, galet väder med regn och blåst, trögt fiske, bra tävling.

Långa versionen
Igår, söndag, deltog vi i Sportfiskarn Cup som hölls i Mariefred. Det var 38 anmälda team, tyvärr var det några bortfall i sista stund. Har inte den exakta siffran. Ett av de teamen var dock tyvärr Team Trogdor Lag 2 som skulle bestått av Jonas och Classe men de var tvungna att ställa in.

Vi ställde istället upp med endast 1 lag; Team Trogdor Lag 1 bestående av Löwa och mig (Rickard). Vi hade stora förväntningar på utgången av denna tävling då det på ett sätt kan räknas som "hemmavatten". Det är ju Mälaren tyckte vi även om vi inte fiskat så värst mycket just "därute" (Prästfjärden, Björkfärden med omnejd). Tji fick vi!

Skillnaden mellan vattnet därute och vårt "riktiga" hemmavatten (runt Strängnäs) är nästan lika stor som mellan vilken insjö som helst och skärgården. Även om siktdjupet inte är lika stort som i skärgården (om än mycket större än i inre Mälaren) så är topografin mycket mer lik en skärgård än en insjö. Stora djup med skär och grynnor utkastade lite varstans. Mycket kul men det gjorde det lite svårare än vi först hade tänkt. Speciellt när det visade sig att det inte högg speciellt mycket inne i vikarna och vi var tvungna att söka fisken på andra platser.

Vädret var, till att börja med, riktigt bra för gäddfiske. I början av dagen var det mulet och blåsten var sådär lagom hård. Det regnade lite till och från och till men det var fortfarande relativt varmt, sommarregn, så det störde inte nämnvärt.

Vi fick nån enstaka snipa och jagade på för att hitta receptet för dagen. Efter ca 4-5h så lyckades vi äntligen hitta melodin. Vi fick lite hugg och någon mindre fisk (tyvärr under minimimåttet på 75cm) men vi hade hittat fisken - koden för dagen var knäckt!. Rätt topografi, växtlighet, väderstreck etc. så vi letade nya ställen med samma karaktär. Det gav resultat direkt på nästa ställe! Efter 2 kast var en fisk på 84cm inrapporterad och klar.

Med ca 2,5h kvar av tävlingen kände vi att detta kunde kanske bli något! Det tyckte inte vädret...

Det vände från att vara en lite småruskig sommardag till att bli en höststorm a'la oktober! Temperaturen sjönk ner till ca 10 grader, det hällregnade och blåste så pass att det säkert var uppåt metern höga vågor på de större fjärdarna. Riktigt mysigt!

Det värsta var dock inte att man höll på att studsa ur båten. Det var att det var så pass dåligt att det var i stort omöjligt att fiska på de ställen som vi just konstaterat var rätt för dagen. Draggarna kunde inte hålla båten och även om man skulle ha hållit båten på plats med motor så kunde den andre ändå inte hålla sig stående nog för att fiska. Riktigt surt!

Bra less på vågorna och vinden gav vi några sista halvhjärtade försök i läsida innan vi gav upp med 1h kvar av tävlingen.

Löwa är helnöjd över att vi står mitt i vassen för att hitta lite skydd från vinden

Resultat
Vi väntar på den fullständiga resultatlistan, ska publiceras i veckan. Känslan vid inlämningen var dock att det varit trögt för många team. Några hade t.o.m. gått bom och inte fått någon godkänd fisk alls.

För några gick det dock lite bättre och de presterade mycket bra i de tuffa förhållandena som rådde. Riktigt imponerande!

Stort grattis till Team PFC för sin förstaplats och även till Team Händiga Pappor för längsta gädda!

För topp 5 och längsta gädda se här: http://www.sportfiskarncup.se/2010/05/23/resultat-10-05-23/

Ett gäng slitna fiskare efter målgång inväntandes prisutdelning.

Summering
Stort tack till arrangörerna! Det var en mycket väl arrangerad tävling där allt flöt på mycket bra. Vädret går ju inte att styra över.

Det blir revansch till hösten, innan dess kan jag lova att det ska läggas ett par dagars nötande "därute"!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar