söndag 6 juni 2010

Trolling efter vandringslax med StockholmsGuiderna!


Idag var det dags för Jonas och mig (Rickard) att testa laxtrolling, något ingen av oss testat tidigare. Dock har vi varit nyfikna på det i många år, steget från den trollingen vi bedriver till laxtrolling är ju inte så stor.

Som guide hade vi Johan Dahlkvist från StockholmsGuiderna, en gammal räv i gamet. Valet av vatten stod mellan Singö och Landsort. Efter mycket rekande bland andra team (verkar vara trögt överallt) och analyser av väder o vind beslöts det i sista stund att det skulle bli Landsort.

Båten packas och riggas för en dags fiske.

Vi slöt upp i Nynäshamn vid 08:00 där Johan redan hade förberett allting, bara kasta i grejerna och börja marscha den korta biten till Landsort! Vinden var näst intill obefintlig med gårdagens, och nattens, vind hade satt sina spår. Det var rejäla dyningar ute på öppet vatten. Dock var det mycket odramatiskt tack vare en grymt bra båt och en mycket rutinerad skeppare.

På väg mot Landsort

Taktiken för dagen lades upp och sen var det bara att kasta i grejerna i vattnet och vänta på hugg. Solen gassade och det började blåsa lite men ingen fara, som mest kanske det blåste 2-3m/sek. Efter någon timme börjar det rycka i ena planerboard-spöt, ingen lax men något har fastnat på kroken. Jonas är snabbast fram (otippat?) och vevar in det hela. En näbbgädda som missat och blivit krokad!

Kul dock då jag aldrig ens sett en näbbgädda "live" tidigare. Inte fel med ett PB heller för Jonas (då det var första någonsin), trots tveksam krokning ;). Vägde den aldrig dock.

Det som började som ett roligt lite avbrott i fisket övergick under dagen till att bli ett smått irriterande moment. Efter att den 10:e näbbgäddan vevats in så var det inte lika kul längre, speciellt som man inte märker när de hugger och de kan sitta på kroken rätt länge och ta upp potentiellt lax-drag innan man märker det. Totalt blev det nog runt 15 näbbgäddor, lite roligt i det hela var när Johan kläckte ur sig att han råkade vara den som innehar det Svenska storfiskerekordet på just näbbgädda, 1,5kg.

Jonas spanar efter vandringslax

Vi passerade lunch och borrade ner skallarna och trummade på, fortfarande utan lax på kroken.

Vi var långt från ensamma därute, det var säkert minst 15 andra båtar ute och snurrade. Vi såg ingen tillstymmelse till drillning hos någon och hörde inte heller några rapporter på VHF'en.

Efter att ha kämpat på i över 6h utan resultat gav vi upp runt 16:00. Tråkigt att det inte gick att lura upp en rackare (det är ju så med fiske ibland) men det var trots det en mycket lyckad dag! Mycket professionellt bemötande och vi skrattade och hade kul. Under dagen snappade vi även åt oss en mängd nyttiga tips och tricks. Kan varmt rekommendera en tur om man är nyfiken på laxtrolling (någon gång måste ju laxen komma, vi var kanske lite tidigare, eller sena, eller nåt ;). Kolla in www.stockholmsguiderna.se för mer information.

Trots frånvaron av lax fick vi blodad tand, genast börjades det planeras för en tripp till Vänern för att göra ett försök på egen hand.

1 kommentar:

  1. Tack Johan för en fantastisk dag och trevligt sällskap, och ja, det var väldigt skönt att sova;)

    SvaraRadera