tisdag 7 juni 2011

Vi tog längsta gäddan på Pike Challenge 2011!

I helgen var vi (Löwa och Rickard) i Örnsköldsvik och deltog i gäddfisketävlingen Pike Challenge 2011 - The Next Level. Tävlingen utannonserades att bli "lite mer än bara en fisketävling". Detta var första året arrangörerna testade med ett utökat koncept där fokus, utöver ett bra och roligt fiske under ca 24 timmar, låg på att få en mer komplett upplevelse med boende, mat och skön gemenskap. De lyckades galant med just detta!

Bortser man helt från fisket så hade vi grymt roligt under helgen, räknar man även in fisket så var det helt fantastiskt. Klart att tävlingsmomentet låg i huvudfokus men det var ändå på något vis uppfriskande prestigelöst (jämfört med vad vi är vana vid i Stockholmsområdet i alla fall) och alla hade fokus på att det skulle vara kul!

Vi "utbölingar" blev servade till fullo för att allt skulle flyta på så bra som möjligt, jag har aldrig varit på en fisketävling eller liknande tillställning som varit så väl arrangerad. Det är underbart att det finns eldsjälar som har orken att rodda med ett sådant här evenemang samt människor runtomkring som kan ställa upp och hjälpa till. Tack till alla som gjorde detta till en fantastiskt lyckad helg!

Nedan hittar ni ett litet mini-bildreportage från vår helg i Övik.

På väg upp från Strängnäs fick vi, till vår stora förtjusning, åka över Höga Kusten-bron. Riktigt mäktig sak, så mäktig att vi var tvungna att ta en liten konstpaus för fotografering.

På plats i Örnsköldsvik och framme vid stugan som ordnats av tävlingsarrangörerna. Vi njöt lite av utsikten från uteplatsen efter att ha varit på kaptensmöte som hölls hos Naturkompaniet (som kvällen till ära hade 20% rabatt på sortimentet för oss deltagare...just typiskt ;). Blev lite nya kläder och självklart fler drag för det var ju några som saknades i hinken... Har ni vägarna förbi Örnsköldsvik så glid in till deras butik! Grymt bra fiskebutik som lätt konkurrerar ut många av de flashiga butikerna i Stockholmsområdet, både i sortiment och pris.

Sjösatta och klara väntandes på att starten ska gå; taggade som tusan inför det stundande ca 24 timmar långa fisket framför oss.

Helgens "basecamp" där de gemensamma måltiderna hölls samt övernattningen i varma militärtält mellan fredag och lördag.

Helgens måltider serverades i lokalt brandade tallrikar. Här fredagens lunch som utgjordes av en grym viltskav gjord på älgkött. Övriga måltider under helgen var helgrillad gris till middag, yoghurt och smörgås till frukost, chiligryta till lunch samt avslutningsmiddag på Bella Restaurang o Bar i Örnsköldsvik gästhamn. I det hela taget grymt bra käk hela helgen!

Efter en hel dags jerkande kan det vara skönt för ryggen att köra lite jigg från båtens bästa gösfiskeposition.

Kustbevakningen kom och kollade till oss på fredagskvällen. Fick höra från locals att de tydligen är rätt aktiva i området när det kommer till att kontrollera och beslagta tjuvfiskande nät, samt att de hade gjort lite extra insatser i anslutning till tävlingen. Mycket kul att höra!

Vy från campingplatsen på fredag kväll med solen på väg ner bakom bergen och dags att gå och sova i militärtälten som stod uppställda och klara. Dag 1 var en besvikelse för oss då vi inte hade fått upp en enda godkänd fisk (minst 75cm). Vi hade haft kul ändå med ca 20 fisk i båten (längsta på 74,5 cm), runt 10 tappade (och minst lika många "efterföljare"). Ändå surt att vi inte var med i resultatlistan och det var uppenbart att vi fiskat på fel ställe (ett annat team var på samma ställe med över 50 gäddor utan en enda godkänd).

- "What's that smell?"
- "It's 5 in the morning."
Efter ca 3 timmars sömn släpade vi oss upp vid 03:30 för att komma ut direkt vid den fria starten som startade 04:00. Vi hade rekat lite runt lägerelden kvällen innan och fått ett gäng sköna tips på områden. Vi hade beslutat oss för att åka till ett av områdena som levererat mycket registrerad fisk dagen innan. Löwa ser sjukt taggad ut i soluppgången på väg ut mot öppet hav (har han somnat?)!

På väg ut mot fyren vid Skags udde för att komma runt till Risöfjärden. Havet ligger i princip helt platt i soluppgången, underbart! Det var inte riktigt samma förhållanden när vi skulle tillbaka på eftermiddagen. Rapporterade vindar på 15-20 meter per sekund under dagen hade resulterat i dyningar på 2 - 3,5 meter, kombinerat med lite skön krabbsjö från klipporna gjorde det hela till en intressant färd. Det var aldrig någon fara på taket utan det rullade på fint men det inger en helt ny nivå av respekt för havets krafter när man sitter i en fem och en halvmetersbåt. Mäktigt!

Första viken vid ca 05:30, den gav ingen fisk (inte helt otippat med tanke på plattvattnet) men fint var det.

Framåt förmiddagen hade vi i linje med gårdagen dragit ett gäng fiskar runt 60 cm när det helt plötsligt smäller till ordentligt på Löwas Buster Jerk, det stod direkt klart att detta var en mätbar fisk. Det fightas en bra stund och på fjärde försöket kunde fisken äntligen håvas efter att ha gjort 3 stycken rasande tiometersrusningar. Kvällen innan hade det gått rykten att längsta fisken var 102 cm, denna fisk mätte in på "endast" 100cm  (trodde vi). Det skulle dock vid närmare granskning visa sig att den var 101cm och att ryktet om 102cm var felaktigt. Detta blev tävlingens längsta fisk! Den vägde in på ca 6,2-6,5kg (digitalvågen gillade inte riktigt vågorna).

Då vi hade marschat en bra bit så skippade vi den gemensamma lunchen under lördagen. Lite trist men vi var långt borta och kände att vi låg efter rejält i resultatlistan. Vi letade rätt på en lävik (inte det lättaste eftersom det blåste "lite för mycket" under hela helgen) och körde lite nödproviant i båten under lunchens obligatoriska fiskestopp.

Vi gav upp fisket några timmar innan målgång, helt enkelt för att vi var helt slut från gårdagens fiske, kort sömn och den ihållande blåsten. Andra dagen slutade på ungefär samma resultat som dagen innan med skillnaden att vi i alla fall hade 3 registrerbara fiskar, två runt 80cm och en på 101cm. Vi hade även två till som mätte 74,5cm, mycket irriterande.

Prisutdelning i Örnsköldsvik Gästhamn. Löwa tar emot pris för tävlingens längsta gädda! En guldrulle från Abu Garcia. Grattis!


Vi lyckades även med ha turen att, på utlottning, vinna en grym rök från Muurikka. Den ska testas snarast (dock inte på gädda)! Arrangörerna hade lyckats samla ihop ett gediget antal sponsorer vilket resulterat i att prisbordet var därefter. Fantastiskt mycket fina priser delades ut under prisutdelningen! Synd bara att vi inte kunde snyta några priser till... ;)

Söndag och på väg hem igen över Höga Kusten-bron, bara ca 40 mil kvar till Strängnäs...

Sammanfattningsvis hade vi med våra mått ett bra fiske om än inte exceptionellt. Vi fiskade effektivt ca 14-16 timmar och på den tiden landade vi ca 40 gäddor, hade ca 20 tappade och minst lika många efterföljare som inte ville bita. Detta i ett vatten vi aldrig fiskat i tidigare och som även skiljer sig markant mot de vatten vi är vana att fiska i gällande geografi, bottenstruktur och kanske framför allt det klara vattnet och siktdjupet som var helt fantastiskt kul att fiska i.

Resultat
Totalt i tävlingen registrerades 99 fiskar över 75cm vilket gav en total på 8 186cm gädda(!) och ett snitt på 82,7cm. Tre fiskar var över den magiska 100cm-gränsen.

Bästa fiskare:
Nicke Bauer (Team Vision / Naturkompaniet, Stockholm / Örnsköldsvik) - 445cm

Längsta gädda spinn:
Daniel Löwgren (Team Trogdor, Strängnäs) - 101cm

Längsta gädda fluga:
Mikael Nilsson (Team Vision / Naturkompaniet, Stockholm / Örnsköldsvik) - 93cm

Bästa lag spinn:
Adventure Fishing Team, Schweiz (Tobias och Alex) - 541cm

Bästa lag fluga:
Team Vision / Naturkompaniet, Stockholm / Örnsköldsvik (Nicke Bauer och Mikael Nilsson) - 540cm

Lagtävling placering 1 till 6 (fullständig resultatlista inte publicerad ännu):
1. Adventure Fishing Team (Schweiz) - 541 cm
2. Team Vision / Naturkompaniet (Stockholm / Örnsköldsvik) - 540 cm
3. Team Måsen (Örnsköldsvik) - 526 cm
4. Team Krim (Örnsköldsvik) - 508 cm
5. Team Pikebite (Örnsköldsvik) - 504 cm
6. Simpkungarna (Kramfors) -  482 cm

Stort grattis till alla vinnarna!

Avslutningsvis måste vi än en gång tacka arrangörerna för en grymt väl genomförd tävling som, enligt oss, lyckades med att skapa "det där lilla extra" man var ute efter. Vi kommer garanterat tillbaka nästa år och då kanske t.o.m. kan få med oss en eller två båtar till från Strängnäs!

Lite sugen på att vara med nästa år? Gå redan nu in här och kasta iväg en, icke bindande, intresseanmälan till nästa års tävling!

Mer info om tävlingen hittas på Pike Challenge's webplats och på Facebook. Läs även artikel ett och två som publicerades i Örnsköldsviks Allehanda under helgen.


.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar