onsdag 10 augusti 2011

Dags att snöa på något "nytt"!

En liten krönika om att ta fiske till nästa nivå.

Fiske, det är underbart! Hugget, kampen, ovissheten och känslan när en fisk väl landats i håven! Detta som resultat och belöning efter att ha planerat och klurat, rest, köpt grejer och modifierat utrustning, läst av väderrapporter och vattentemperaturer, kollat på filmer och skummat av halva Internet. Ja allt som lett fram till just det där kastet med rätt grejer, vid rätt tidpunkt, på rätt plats som resulterade i den där drömfisken!

För det är just det med mitt fiskeintresse; det innefattar så mycket mer än att stå och svinga med en metallbit och hoppas på att något därnere i djupet skall fatta tycke. Allt det som lett fram till att jag står där med ett böjt spö är en mycket stor del av intresset i sig - man är totalt "insnöad". Jag lockas av det där att förfina sättet man fiskar på, att knäcka koden. Något som aldrig kommer hända såklart, men strävan mot det är kul och det är en skön känsla när man tar ett kliv framåt då och då.

Många i bekantskapskretsen anser att jag redan totalt har nördat in på fisket, men allt är ju relativt. Jämför jag mig själv med någon som metar vid sommarstugan två gånger per år, så ja, då kan jag hålla med. Samtidigt känner jag mig som en total nybörjare ibland när jag kollar på andra fiskare, deras kunskap och framgång.

En annan sak med fisket som är underbart är metoder och arter. Känner man att det vore kul att testa något nytt så kan man göra det inom samma hobby så att säga. Ändra fiskemetod och/eller fiska riktat mot en annan art och det är en helt ny värld som öppnar sig, det är som att börja om från början.

Så vad är det ultimata inom just fisket när det kommer till att "snöa in". Specimenmetarna, t.ex. de som metar karp, ligger mycket bra till. När man står hemma i köket och kokar mäsk så att grannarna klagar över lukten, då vet man att man tagit det till nästa nivå (på gott och ont). Jag har sneglat mot att kanske börja testa detta men det faller lite på att fisket känns så inaktivt och "chansartat". Man mäskar en fläck i sjön, kastar i några meten och väntar. Detta är såklart en grov förenkling från min sida då det ligger massor med kunskap bakom att kroka en fin karp, men jag menar att det måste finnas något annat som har mer "finess".

Då finns det bara en metod kvar, urtypen inom sportfiske - flugfiske! Nu börjar vi snacka! Jag har, som så många andra, fiskat i barndomen och nu i vuxen ålder har jag fiskat "på allvar" i ca 10 år. När jag börjar läsa om flugfiske, något så simpelt som t.ex. linor, så fattar jag precis ingenting! Det är klasser, taperingar, olika densiteter för flytförmåga m.m. Det är som en helt ny värld, jag älskar det redan!

Jag har flugfiskat lite som barn (växte trots allt upp med Västerdalälven 100 meter från huset) men har knappt rört ett flugspö på över 15 år. Det är dock något som lockar, främst kanske precisionen bakom metoden. Att det ligger så grymt mycket kunskap, erfarenhet och förberedelser bakom ett lyckat fiske. Det gör det inom t.ex. gäddfiske med, men när man som duktig flugfiskare mer eller mindre är entomolog (entomologi = läran om insekter) för att välja rätt fluga så har man tagit ett kliv till känns det som. Att sedan sätta sig vid ett vattendrag för att spana efter vakande fisk och sedan lägga rätt fluga framför näsan på den - det gör att andra metoder känns planlösa i jämförelse (även om så självklart inte är fallet).

Så, flugfiske verkar vara rätt väg att gå för att snöa in på något nytt. Sagt och gjort, idag åkte jag ner till Sportfiskarn i Strängnäs. De hjälpte mig att hitta ett bra nybörjarkitt (för jag måste ändå se mig som nybörjare även om jag svingat förr) med rulle, spö och linor (klass 5). Jag hittade även schyssta vadare som andas med neoprensockor och kängor.


Nu är det bara vänta ca 1 vecka tills vi ska åka till Storsjö för att fiska gädda (håll utkik här för rapporter). Jag kommer smita ut i alla fall 1-2 dagar för att försöka fånga någon öring i området. Ska bli mycket intressant. Känner jag mig själv rätt så kommer det inte ta speciellt lång tid innan det måste inhandlas mer spön i andra klasser. Kanske blir det till våren dags att börja fiska gädda med flugspö?

Skitfiske på er!

1 kommentar:

  1. Du kommer inte att ångra dig... att fiska med torrfluga uppe i en ström i norra sverige på vakande fisk är fantastiskt! skitfiske på dig

    SvaraRadera